telephone-booth-768610_1920.jpg

5 érv a csoportos nyelvtanulás mellett

Ha éppen azt fontolgatod, hogy hogyan érdemes nyelvtanulásba kezdeni, ebben a cikkben a nyelviskolában zajló, csoportos tanórák  előnyeiről fogsz megtudni hasznos információkat, hogy tájékozottan dönthess.

#1 Motiválttá tesz

Bizonyám, a motiváció pedig elsődleges, amikor tanulásról van szó!

Előfordult már veled, hogy lelkesen nekiálltál tanulni valami újat egyedül, és egy idő után azon kaptad magad, hogy már hetek óta nem is foglalkoztál a témával? Ha igen, akkor ne aggódj, nem vagy egyedül!

Sokan jártunk már ebben a cipőben, és ennek egyik oka, hogy senki nem volt, akivel megoszthattuk volna, hogy mit tanulunk. Nem volt mellettünk csoporttárs, akivel megoszthattuk volna a tapasztalatokat és nehézségeket, vagy gyakorolhattuk volna a tananyagot. Nem volt tanár, se tapasztaltabb tanuló, aki visszajelzést adott volna, ezért nem éreztük, hogy fejlődünk.

Egy csoportban tanulva a fentiek nem fordulhatnak elő, garantálva azt, hogy motiváltabb leszel és sokkal tovább kitartasz majd a tanulmányaidban. Ezzel pedig jó esélyeid lesznek végre megszerezni azt a nyelvvizsgát!

brooke-cagle-uHVRvDr7pg-unsplash-scaled.jpg

#2 Beszédközpontú az oktatás

convo

 

A nyelvtanulás egyik legfontosabb eleme a beszédkészség fejlesztése. Sokak számára szorongást okoz, ha a tanult idegennyelven meg kell szólalniuk, ez a szorongás pedig a szobában egyedül ülve sosem fog feloldódni.

A csoportos órákon rengeteg beszédgyakorlat zajlik, párban, kiscsoportokban, vagy akár az egész csoportra kiterjedően. Hétköznapi társalgási szituációkat gyakorolhatsz, különböző beszédet és kommunikációs készséget fejlesztő játékokban vehetsz részt, érvelhetsz vagy ellenérvelhetsz.

#3 Többet tanulsz rövidebb idő alatt

Az önálló nyelvtanulás egyik hátránya, hogy egy-egy témakört hosszabb idő alatt sajátítasz el, hiszen neked kell utánajárni a dolgoknak, elkészíteni a jegyzeteidet, használható gyakorlófeladatokat keresni, és így tovább.

Ezeket az extra köröket spórolod meg, ha csoportos nyelvi tanórán veszel részt, ugyanis a gyakorlott tanárodnak már minden rendelkezésére áll ahhoz, hogy nagyjából másfél óra alatt elmagyarázza és gyakoroltassa veled az anyagot a megfelelő technikákat alkalmazva. Emellett mindig kérdezhetsz, ha valamit nem értesz, míg egyedül erre nincs lehetőséged.

books-scaled.jpg

#4 Azonnali visszajelzéseket kapsz

explain

 

De ha már a kérdezésnél tartunk, a másik dolog, ami szintén nem kivitelezhető önálló tanulás esetén az a visszajelzés. Nem tudod, hogy jól ejtetted-e ki az adott szót, jól használtad-e a megtanult kifejezést, jó volt-e a szavak sorrendje, megfelelően ragoztál-e.

A tanárok, és a társaid is, az órákon különösen figyelnek arra, hogy minél több visszajelzést kapj, és ezekből tudni fogod, hogy jó irányba tartasz-e vagy sem. A tanulás hatékonyabb és sokkal eredményesebb, ha az ember kap visszajelzéseket, hiszen ezek segítenek a hibák javításában és abban is, hogy megerősödjön mindaz, amit már jól tudsz.

#5 Új barátokra, ismeretségekre tehetsz szert

Megint egy olyan dolog, amit önálló tanulással nem lehet elérni: ismeretségek, barátok szerzése. A közösségi élmény nagyon fontos új készségek, képességek elsajátításakor.

Az órák során megismerhetsz olyan csoporttársakat, akikkel jó barátságot köthetsz később, lesz egy jó hangulatú közösség, aminek Te is a részese leszel, lesznek mások, akiknek hasonló problémáik és kérdéseik vannak az angoltanulással kapcsolatban. Egy közösségben nem fogod egyedül érezni magad, és a sok páros-csoportos beszédgyakorlat miatt rengeteget tudsz fejlődni.

Mostanában amúgy is sokan sok időt töltünk egyedül az otthonainkban, dolgozunk és tanulunk önállóan eleget, és kicsit magányosabbak is lettünk az elmúlt egy év során.
Egy kutatás szerint ebben az időszakban különösen fontos, hogy minél jobban ápoljuk társas kapcsolatainkat és új kapcsolatokra tegyünk szerint, ezzel megelőzve az egyedüllét okozta negatív érzéseket. Az online csoportos órák  egyik nagy előnye, hogy a közösség ugyanolyan jól működik, mintha a teremben ülnénk, tudunk másokkal beszélgetni, miközben a lehető legkényelmesebb körülmények között tanulunk.

friends

Mit érdemes figyelembe venni a csoport kiválasztásánál?

Fontos, hogy amikor nyelviskolát és csoportot választunk, akkor a következő dolgokat vegyük figyelembe:

  • Alapos szintfelmérés – nem elég csak kitölteni egy tesztet, a beszédet is fel kell mérni, hogy megfelelő szintű csoportba kerülj
  • Kislétszámú csoport – a 6-8 főből álló csoportok a legsikeresebbek, több figyelem jut mindenkire, több idő jut gyakorlatokra, alaposabb és átgondoltabb visszajelzéseket kapsz a tanártól
  • Követhető tananyag – sokan ígérnek ilyen-olyan speciális csodamódszereket, de a legnagyobb siker mindig a szakértelemmel összeálított tananyagban és a tanár profi, lelkes hozzállásában rejlik
  • Jó hangulat, kedves tanárok – fontos, hogy az órák jó hangulatúak legyenek, a tanárok pedig lelkesek, ez egy próbaóra során pedig könnyen kideríthető

Share this post