Test of English multiple choice on table. Top view, flatlay,

Melyik nyelvvizsgát válasszam?

A nyelvvizsga kiválasztása nem könnyű feladat, hiszen már rengeteg féle elérhető. A legfontosabb dolog, amit tudnod kell, hogy mi a célod a nyelvvizsgával. Munkához vagy továbbtanuláshoz kell? Esetleg külföldön szeretnél dolgozni vagy tanulni? A diplomád miatt van szükséged rá? Ha ezeket a kérdéseket tisztázod, máris könnyebb lesz eldönteni ár, helyszín és egyéb szempontok alapján, hogy hol érdemes vizsgát tenned.

Nyelviskolánk tanulói között az alábbi nyelvvizsgák a legnépszerűbbek

Euroexam Nyelvvizsga

exam2

Az Euroexam többféle nyelvvizsgát is kínál: tehetsz náluk csak írásbeli, csak szóbeli, vagy komplex vizsgát. Ezeken belül lehet általános, üzleti (EuroPro) vagy külföldi továbbtanuláshoz való Euroexam Academic, és egynyelvű vagy kétnyelvű vizsga.

A jelenlegi járványhelyzetre tekintettel lehetőség van online vizsgát is tenni náluk, illetve különböző tanulási nehézségeket szem előtt tartó vizsgára is lehetőség van.

Mennyibe kerül az Euroexam?

A nyelvvizsgák árai 38 500 és 53 000 HUF között mozognak, ezekről bővebben itt tájékozódhatsz.

Kinek ajánlott az Euroexam?

Akkor tegyél Euroexam nyelvvizsgát, ha:

  • itthoni továbbtanuláshoz, munkához, diplomaszerzéshez szükséged van egy általános nyelvvizsgára
  • kifejezetten szakmai, üzleti nyelvvizsgára van szükséged (EuroPro)
  • külföldön szeretnél továbbtanulni (Euroexam Academic)
  • ha bármilyen tanulási nehézséggel küzdesz, pl.: diszlexia, diszgráfia.

TELC Nyelvvizsga

exam3

A TELC (The European Language Certificates) nyelvvizsga régóta az egyik legnépszerűbb nyelvvizsga Magyarországon. Általános nyelvvizsgát lehet náluk tenni, csak írásbeli, csak szóbeli, vagy komplex formában is.

A TELC-nél szerzett nyelvvizsgákat külföldön is elfogadják a munkáltatók és felsőoktatási intézmények, de mindig az adott cégnél vagy intézménynél kell érdeklődni, hogy milyen vizsgát kérnek.

Mennyibe kerül a TELC?

A TELC-nél jelenleg nem kínálnak online vizsgalehetőséget, a vizsgadíjak pedig szinttől és formátumtól függően 18 600 és 37 700 HUF között alakulnak.

Kinek ajánlott a TELC?

Akkor tegyél TELC nyelvvizsgát, ha:

  • itthoni továbbtanuláshoz, munkához, diplomaszerzéshez szükséged van egy általános nyelvvizsgára
  • külföldön szeretnél dolgozni, továbbtanulni (ezt az adott cég/intézmény weboldalán fel szokták tüntetni, hogy elfogadják-e a TELC vizsgát)

IELTS nyelvvizsga

exam

Az IELTS (International English Language Testing System) egy nemzetközileg elismert, több mint 140 országban elfogadott nyelvvizsga. Három különböző IELTS vizsgát lehet tenni: továbbtanuláshoz (IELTS Academic), külföldi munkavállaláshoz (IELTS General Training), illetve letelepedéshez szükséges vizsgákat (IELTS for Immigration). A legtöbb külföldi cég és intézmény elfogadja az IELTS vizsgát (ezekről itt tájékozódhatsz), és általában azt is megszabják, hogy mi a minimum IELTS ponthatár, amit elvárnak jelentkezéskor.

Az IELTS, az eddig említett nyelvvizsgákkal ellentétben nem az Európai Keretrendszer (CEFR) szerint értékeli a vizsgázókat, hanem egy sajátos 0-9-ig terjedő pontrendszerben. A legtöbb külföldi munkáltató általában 5 és 7 közötti pontszámot vár el, míg a felsőoktatási intézmények akár 8 IELTS pontot is meghatározhatnak a jelentkezés feltételének.

Mennyibe kerül az IELTS?

Az Academic és General Training vizsga ára 66 800 HUF, a letelepedéshez szükséges nyelvvizsga ára pedig 72 600 HUF.

Kinek ajánlott az IELTS?

Akkor tegyél TELC nyelvvizsgát, ha:

  • itthoni továbbtanuláshoz, munkához, diplomaszerzéshez szükséged van egy általános nyelvvizsgára
  • külföldön szeretnél dolgozni, továbbtanulni (ezt az adott cég/intézmény weboldalán fel szokták tüntetni, hogy elfogadják-e a TELC vizsgát)

Cambridge English Assessment

A Cambdridge English Assessment vizsga egy nemzetközileg elismert nyelvvizsga. Három különböző kategóriában lehet vizsgát tenni: általános angol nyelvvizsga (amit az oktatási intézmények is elfogadnak), gyerekeknek szóló nyelvvizsgák, valamint üzleti nyelvvizsgák. Ugyanúgy mint a TELC esetén, itt is érdemes előre tájékozódni, hogy pontosan melyik intézmény fogadja el ezt a vizsgát továbbtanuláshoz, ezt pedig ezen a linken teheted meg.

Mennyibe kerül a CEA?

A Cambridge English Assessment vizsga árai típustól és szinttől függően változnak. A gyerekeknek szóló vizsgák átlagosan 20 000-30 000 HUF körül alakulnak, míg az általános és üzleti nyelvvizsgák 40 000-60 000 HUF között mozognak.

Kinek ajánlott a CEA?

Akkor tegyél Cambridge English Assessment nyelvvizsgát, ha:

       itthoni továbbtanuláshoz, munkához, diplomaszerzéshez szükséged van egy   általános nyelvvizsgára

       külföldön szeretnél dolgozni, továbbtanulni (ezt az adott cég/intézmény weboldalán fel szokták tüntetni, hogy elfogadják-e a Cambridge vizsgát)

SAT

sat

Az SAT (Scholastic Assessment Test) vizsga az amerikai felsőoktatási felvételihez szükséges vizsga. Ez nem egy nyelvvizsga, de a felsőoktatási intézmények természetesen a tanulmányokhoz szükséges nyelvi készségekről is átfogó képet kapnak, hiszen a tesztelés angol nyelven zajlik. A vizsga három komponensből áll, olvasott szövegértés, íráskészség, és matematika. Az SAT mindegyik feladatrésze egy 200-800 pontig terjedő skálán van értékelve.

Mennyibe kerül az SAT?

Magyarországon a Fulbright Hungary biztosít SAT vizsgákat azoknak, akik az Egyesült Államokban szeretnének továbbtanulni. Az SAT vizsga ára esszé nélkül 52 USD, esszével pedig 68 USD.

Kinek ajánlott az SAT?

Akkor tegyél SAT nyelvvizsgát, ha az Egyesült Államokban szeretnél felsőoktatási tanulmányokat végezni

.

Share this post