Top view of MacBook Pro and iPhone 6_1

Top tips, avagy angol tanulás “házilag”

Amellett, hogy angolórára jársz, az is nagyon fontos, hogy az órán kívül se hanyagold a gyakorlást, hiszen nagyban könnyíti az órákon való részvételt is. Arról már nem is beszélve, hogy a legtöbb tipp, amit ebben a posztban találsz nem unalmas, magolós feladatok gyűjteménye, hanem izgalmas, érdekes eszközök és módszerek széles tárháza!

Nézzük hát, mik is ezek pontosan!

Hallgass zenét!

Bizony, bizony, a kedvenc angolnyelvű popzenéid nagyban hozzájárulhatnak az angoltudásod gyarapításához! Ha szeretnél szórakoztató módon dalszöveget és angolt tanulni, akkor próbáld ki a LyricsTraining weboldalát vagy töltsd le az applikációt a telefonodra.

Kattints a kedvenc dalodra, válaszd ki, hogy milyen szinten szeretnél játszani (összesen négy szint van, a kezdőtől a profiig) és már kezdheted is kiegészíteni a dalszöveget! Választhatsz kétféle játékmód közül: beírhatod magadtól a hiányzó szavakat (write mode), vagy felajánlott lehetőségek közül választhatsz (choice mode).

Így nem csak a dalszöveget fogod megtanulni (ami hasznodra lesz a zuhany alatt éneklés közben), hanem különböző szavakat, kifejezéseket ismerhetsz meg, ezzel bővítve a szókincsedet.

lyrics

Nézz filmeket, sorozatokat!

Manapság már nagyon könnyen elérhetőek az angol nyelvű videók, filmek és sorozatok az interneten. Nézhetsz videókat ingyenesen a YouTube-on, bármilyen témában ami érdekel. Nézhetsz TED előadásokat, amikben különböző szakértők beszélnek rendkívül érdekes témákról. De előfizethetsz a Netflix vagy az HBO GO szolgáltatásaira is, és a kedvenc mozifilmjeidet, sorozataidat nézheted angolul, angol felirattal.

Az angol nyelvű film- vagy sorozatnézés jó lehetőség arra, hogy életszerű beszélgetéseket, kifejezéseket hallj és sajátíts el, hozzászokj a kiejtéshez, a nyelvhasználathoz, és egy idő után sokkal könnyebben fog menni a hallás utáni szövegértés is.

Használj Quizletet!

Hallottál már a Quizletről? Ha még nem, akkor jó helyen jársz. Ez az online applikáció lehetővé teszi, hogy saját magadnak készíts szókártyákat, amiket egy kattintással alakíthatsz át írásos feladattá, hallás utáni szövegértéssé, párosítós feladattá, online játékká (Gravity), de akár tesztfeladatlapként is használhatod.

A Quizlet segítségével könnyen tanulhatsz meg önállóan is dolgokat, és közben a kreativitásodat is kiélheted. Ráadásul ingyenesen használható, és egy email címmel azonnal regisztrálhatsz pillanatok alatt, hogy rögtön belevághass a szórakoztató tanulásba!

quizlet

Állítsd át az eszközeidet angol nyelvre!

iphone

Egy egyszerű, de nagyszerű dolog, amivel könnyedén ráveheted magad az angol mindennapi használatára az, hogy átállítod a telefonod, a laptopod és az egyéb eszközeid nyelvét angolra. Ahogy az eszközeidet átállítod, egy idő után a gondolkodásod is át fog állni. Hamarosan észre sem veszed majd, és rengeteg új szót tanultál meg, és el fogsz tudni igazodni az eszközeid beállításaiban is angolul!

Olvass híreket, cikkeket, könyveket angolul!

Az olvasás az egyik leghatékonyabb módja a szókincs gazdagításának és a nyelvhelyesség fejlesztésének. Ha újrakezdő, vagy akár már gyakorlott haladó nyelvtanuló vagy, akkor is találsz neked megfelelő szövegeket. Ezen és ezen a weboldalon szintekre szabott, de valódi híreket olvashatsz angolul.

Ha igazán kihívás elé szeretnéd állítani magad, akkor pedig olvass brit vagy amerikai híroldalakat, mint például a The Guardian, a New York Times és a New York Magazine.

Emellett, ha szeretsz könyveket olvasni, akkor olvashatod a kedvenc angol történeteidet a nyelvi szintednek megfelelően. A Penguin Readers és a Macmillan Readers kínálatában szintezett és annotált könyveket találsz mindenféle műfajban, így kedvedre válogathatsz közülük. Elérhetőek könyvesboltokon keresztül, nyomtatott példányban, de e-book formátumban is beszerezhetőek.

További tippek is érdekelnének?

Kövess minket Facebook és Instagram oldalunkon, ahol minden héten új nyelvtanulási lehetőségeket ajánlunk neked!

Share this post